- Het lijkt erop dat autobedrijf Volkswagen flink kan verdienen aan de opgelopen gasprijzen.
- Volkswagen begon in 2020 tijdig met het aankopen van gascontracten voor levering in de toekomst. Die zijn nu flink meer waard geworden.
- Waarschijnlijk verdient het bedrijf straks zo’n 400 miljoen euro aan de energiecontracten.
- Lees ook: 1 op 4 bedrijven die veel energie gebruiken, verwacht dit jaar rode cijfers
Autoconcern Volkswagen kan een flinke winst boeken door een achteraf gelukkige beslissing om veel aardgas in te kopen, zo vertellen bronnen aan persbureau Bloomberg. De energieprijzen zijn flink in Europa opgelopen, terwijl de industrie overal hard op zoek is naar alternatieve energiebronnen.
Het Duitse autoconcern begon in 2020 met het aankopen van gascontracten voor latere levering, toen de prijzen nog zo’n 30 euro per megawattuur bedroegen. Na de Russische inval in Oekraïne is de waarde van de contracten geëxplodeerd, omdat gas nu tot wel 200 euro per megewattuur kan opbrengen.
De autogigant zal voor 2,6 terawattuur aan aardgascontracten terug op de Duitse markt brengen, genoeg om ongeveer 200.000 huizen een jaar lang te verwarmen.
Op basis van de huidige prijzen zou de handelswinst een kleine 400 miljoen euro zijn. Het uiteindelijk bedrag zal afhangen van prijsschommelingen, aangezien de contracten gedurende een periode van meerdere weken zullen worden verkocht.
Volkswagen blijft voorlopig steenkool gebruiken
Volkswagen was oorspronkelijk van plan het aardgas zelf te gebruiken om de twee fabrieken van het bedrijf in Wolfsburg van energie te voorzien. Door het verslechterende energieplaatje in Europa houdt het bedrijf uiteindelijk toch vast aan steenkool, waardoor het doorverkopen van ingekocht gas door Volkswagen de druk op de energiemarkten kan verlichten.
De Duitse regering heeft industrieën die grote hoeveelheden energie nodig hebben, onder druk gezet om gas te besparen en reserves aan te leggen voor de winter, wanneer de vraag naar energie voor verwarming sterk toeneemt.
Volkswagen wil de handelswinst van de gascontracten gebruiken om kosten de dekken voor de overschakeling op steenkool of stookolie. Daarnaast vloeien de opbrengsten waarschijnlijk naar de vervanging of aanpassing van machines.